Bardzo smaczna sałatka, w której jako dressingu do ziemniaków i wędzonego łososia używamy sosu zazwyczaj podawanego do gravad laxa. Ale to naprawdę bardzo udana innowacja.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
łyżka akacjowego miodu
1/2 łyżki cukru
łyżka łagodnej musztardy
2 łyżki octu z sherry
150 ml oleju słonecznikowego
4 łyżki siekanego koperku
200 g dobrego wędzonego łososia w jednym kawałku (bez skóry)
400 g ziemniaków o zwartym miąższu
łyżeczka ziaren różowego pieprzu
Ciepła sałatka z łososia i ziemniaków - Opis przyrządzania:
Miód ukręcamy z cukrem, musztardą i octem na gładką masę. Dodajemy trochę soli i pieprzu, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Dodajemy koperek i mieszamy. Łososia kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, po czym każdy plaster dzielimy na pół. Przekładamy rybę do szklanego naczynia i polewamy połową koperkowego sosu. Wstawiamy na godzinę do lodówki (resztę sosu też). Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy mniej więcej kwadrans tak, by były ugotowane, ale się nie rozpadły. Odcedzamy, odparowujemy i kroimy w grubą kostkę. Polewamy resztą sosu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ziemniaki na talerze, a na nich kładziemy łososia. Różowy pieprz tłuczemy w moździerzu i posypujemy porcje sałatki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Ciepła sałatka z łososia i ziemniaków: trzeba zrobić wcześniej
Podobne do Ciepła sałatka z łososia i ziemniaków przepisy:
Sałatka "przedzimowa" To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Potrójnie różowa sałatka Róż razy trzy: łosoś, grejpfruty i różowy pieprz. Elegancka i lekka sałatka, doskonała na przystawkę.
Krokieciki z łososiem Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...
Karczochy z wędzonym łososiem Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.