Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-lososia-i-ziemniakow

Ciepła sałatka z łososia i ziemniaków

Bardzo smaczna sałatka, w której jako dressingu do ziemniaków i wędzonego łososia używamy sosu zazwyczaj podawanego do gravad laxa. Ale to naprawdę bardzo udana innowacja.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka akacjowego miodu
1/2 łyżki cukru
łyżka łagodnej musztardy
2 łyżki octu z sherry
150 ml oleju słonecznikowego
4 łyżki siekanego koperku
200 g dobrego wędzonego łososia w jednym kawałku (bez skóry)
400 g ziemniaków o zwartym miąższu
łyżeczka ziaren różowego pieprzu

Opis przyrządzania:
Miód ukręcamy z cukrem, musztardą i octem na gładką masę. Dodajemy trochę soli i pieprzu, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Dodajemy koperek i mieszamy. Łososia kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, po czym każdy plaster dzielimy na pół. Przekładamy rybę do szklanego naczynia i polewamy połową koperkowego sosu. Wstawiamy na godzinę do lodówki (resztę sosu też). Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy mniej więcej kwadrans tak, by były ugotowane, ale się nie rozpadły. Odcedzamy, odparowujemy i kroimy w grubą kostkę. Polewamy resztą sosu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ziemniaki na talerze, a na nich kładziemy łososia. Różowy pieprz tłuczemy w moździerzu i posypujemy porcje sałatki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024