Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem - Opis przyrządzania:
Pęczek zielonych szparagów myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na rozgrzanej grillowej patelni lub pod opiekaczem w piekarniku, aż będą miękkie. W tym czasie gotujemy groszek we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty. Osączamy. Robimy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ukręcamy z łyżką soku cytrynowego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę siekanych listków świeżej mięty. Ser feta kruszymy na kawałki. Mieszamy razem szparagi, groszek, fetę i sos. Rozkładamy sałatę na talerze i ozdabiamy całymi listkami mięty. Podajemy na ciepło, ze świeżą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |