Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salata-z-zielonych-szparagow-z-groszkiem

Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem

Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
200 g mrożonego zielonego groszku
100 g sera feta
oliwa z oliwek
cytryna
świeża mięta

Opis przyrządzania:
Pęczek zielonych szparagów myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na rozgrzanej grillowej patelni lub pod opiekaczem w piekarniku, aż będą miękkie. W tym czasie gotujemy groszek we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty. Osączamy. Robimy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ukręcamy z łyżką soku cytrynowego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę siekanych listków świeżej mięty. Ser feta kruszymy na kawałki. Mieszamy razem szparagi, groszek, fetę i sos. Rozkładamy sałatę na talerze i ozdabiamy całymi listkami mięty. Podajemy na ciepło, ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024