Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-przystawka-z-porow-i-sera-coulommiers

Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers

Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 ładne pory
łyżka masła plus więcej do smarowania foremek
ser coulommiers (około 400 g)
3 jajka
150 ml kremowej śmietanki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
4 łyżki mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
3 łyżki płynnego miodu
łyżka octu z cydru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Bardzo starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy pory, dolewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy - pory powinny być miękkie, ale nie przyrumienione.
Z sera coulommiers ścinamy skórkę. Połowę sera kroimy w plasterki, a drugą w kostkę.
Ser w kostkach wkładamy do malaksera, wbijamy całe jajka, dolewamy śmietankę i mleko. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, acz starannie, mieszamy. Dodajemy połowę uduszonych porów i jeszcze raz mieszamy.
4 spore żaroodporne miseczki lub foremki do tarteletek smarujemy masłem. Do każdej wlewamy łyżeczkę miodu. Pozostałe pory dzielimy na pół - jedną połowę dzielimy między miseczki. Polewamy połową kremu i przykrywamy plastrami sera. Na serze kładziemy resztę porów i polewamy pozostałym kremem. Uff.
Wstawiamy foremki do piekarnika na 20-25 minut.
Upieczone ciastka (flany? suflety?) wyjmujemy z piekarnika i wytrząsamy z foremek na talerze.
W małym rondelku rozgrzewamy resztę miodu z octem, dodajemy odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Ciepłym sosem skrapiamy każdą porcję serowo-porową i podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024