Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciemne-i-lepkie-ciasto-slodowe

Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 20 kromek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
torebka czarnej herbaty (np. Earl Grey)
175 g ekstraktu słodowego (plus więcej do smarowania)
85 g ciemnobrązowego cukru (muscovado)
300 g mieszanych i posiekanych suszonych owoców
2 jajka
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni zaledwie. 2 małe keksówki wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatę zalewamy 150 ml wrzątku i czekamy, aż się zaparzy. Wyjmujemy torebkę (oczywiście można użyć esencji z wrzątkiem, jeśli taką parzymy) i wlewamy herbatę do miski.
Dodajemy ekstrakt słodowy, cukier i suszone owoce (posiekane!) i mieszamy, aż cukier się rozpuści i wszystko się dobrze wymiesza.
Teraz wbijamy całe jajka, starannie mieszamy, po czym wsypujemy mąkę, proszek i sodę i szybko mieszamy (szybko, bo soda w kontakcie z innymi składnikami zacznie szybko się uaktywniać).
Przelewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut do godziny z małym kawałkiem - ciasto przy dotknięciu nie powinno być miękkie.
Wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy na 5 minut, po czym odwracamy foremki na metalową kratkę i zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto dodatkowym ekstraktem słodowym (łyżka-dwie na ciasto) i zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zapominamy o nim na co najmniej dwa dni.
Ciasto kroimy w kromki i smarujemy, bądź nie, masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024