Ania chora, nudzi się w domu. Wymyślałyśmy więc coś na obiad dla nas dwu, z takich składników, które byłyby do zaakceptowania przez obie strony (i które miałyśmy w domu). Wyszło całkiem nieźle - z tym, że czosnek został przeze mnie przemycony, gdy dziecko nie patrzyło.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cielęcinka dla Ani - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Solimy ze wszystkich stron. Do grubego rondla wlewamy łyżkę dobrej oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso i podsmażamy je z obu stron, aż zbieleje. W tym czasie wkładamy pomidory na pół minuty do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory na ósemki i dodajemy do mięsa w garnku. Czosnek (ten przemycony) obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy szeroki kawałek skórki, który dodajemy do garnka. Wciskamy też trochę soku z cytryny - powiedzmy łyżkę. Natkę myjemy i siekamy, estragon tylko myjemy i oba zioła dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół i zagotowujemy. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękkie - mniej więcej godzinę. Sprawdzamy, czy się nie przypala - choć u nas sosu było raczej dużo. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, polewamy sosem i podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Cielęcinka dla Ani: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |