Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielecinka-dla-Ani

Cielęcinka dla Ani

Ania chora, nudzi się w domu. Wymyślałyśmy więc coś na obiad dla nas dwu, z takich składników, które byłyby do zaakceptowania przez obie strony (i które miałyśmy w domu). Wyszło całkiem nieźle - z tym, że czosnek został przeze mnie przemycony, gdy dziecko nie patrzyło.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kawałki cielęciny z łopatki (każdy około 150 g)
oliwa z oliwek
2 pomidory
ząbek czosnku
cytryna
garść siekanej natki
2 gałązki świeżego estragonu
szklanka rosołu z kurczaka (domowego)

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Solimy ze wszystkich stron. Do grubego rondla wlewamy łyżkę dobrej oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso i podsmażamy je z obu stron, aż zbieleje. W tym czasie wkładamy pomidory na pół minuty do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory na ósemki i dodajemy do mięsa w garnku. Czosnek (ten przemycony) obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy szeroki kawałek skórki, który dodajemy do garnka. Wciskamy też trochę soku z cytryny - powiedzmy łyżkę. Natkę myjemy i siekamy, estragon tylko myjemy i oba zioła dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół i zagotowujemy. Garnek przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękkie - mniej więcej godzinę. Sprawdzamy, czy się nie przypala - choć u nas sosu było raczej dużo. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, polewamy sosem i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024