W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcina duszona po prowansalsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęcina duszona po prowansalsku

Bezpretensjonalna cielęcinka, duszona z pomidorami. Jeśli jest to możliwe, do sosu dodajmy małe, czarne oliwki z pestką - wprawdzie trzeba później te pestki wypluwać, ale oliwki są smaczniejsze i mają więcej charakteru.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg łopatki cielęcej
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
  • puszka siekanych pomidorów w sosie własnym (400 g)
  • pomarańcza
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 250 g małych cebulek (sparzonych i obranych)
  • pęczek młodej marchewki
  • garść czarnych oliwek (najlepiej prowansalskich z pestką)
  • ząbek czosnku (jeszcze jeden)

Cielęcina duszona po prowansalsku - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy w kostkę o boku mniej więcej 5 cm, usuwając w trakcie krojenia nadmiar tłuszczu, membrany i ścięgna. Z wyszorowanej pomarańczy ścinamy obieraczką do warzyw 4 paski skórki (bez białej części, czyli albedo). Marchewkę skrobiemy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy. Porcjami obsmażamy cielęcinę na rumiano, przekładając w miarę smażenia na patelnię z cebulą. Kiedy całe mięso jest już rumiane i znalazło się na patelni z cebulą, dolewamy wino, dodajemy pomidory z sokiem, skórkę z pomarańczy, 2 gałązki świeżego tymianku i 2 gałązki świeżego rozmarynu. Patelnię przykrywamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy płomień. Dusimy mięso godzinę i kwadrans, aż będzie zupełnie miękkie. Wrzucamy małe cebulki i marchewkę i dusimy jeszcze 15 minut. Tuż przed podaniem dodajemy oliwki i jeszcze jeden ząbek czosnku, drobno posiekany. Doprawiamy solą i pieprzem. Jest to danie, które z powodzeniem można odgrzewać, więc nie musi być podawane natychmiast po przygotowaniu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcina duszona po prowansalsku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: