Bezpretensjonalna cielęcinka, duszona z pomidorami. Jeśli jest to możliwe, do sosu dodajmy małe, czarne oliwki z pestką - wprawdzie trzeba później te pestki wypluwać, ale oliwki są smaczniejsze i mają więcej charakteru.
Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cielęcina duszona po prowansalsku - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy w kostkę o boku mniej więcej 5 cm, usuwając w trakcie krojenia nadmiar tłuszczu, membrany i ścięgna. Z wyszorowanej pomarańczy ścinamy obieraczką do warzyw 4 paski skórki (bez białej części, czyli albedo). Marchewkę skrobiemy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy. Porcjami obsmażamy cielęcinę na rumiano, przekładając w miarę smażenia na patelnię z cebulą. Kiedy całe mięso jest już rumiane i znalazło się na patelni z cebulą, dolewamy wino, dodajemy pomidory z sokiem, skórkę z pomarańczy, 2 gałązki świeżego tymianku i 2 gałązki świeżego rozmarynu. Patelnię przykrywamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy płomień. Dusimy mięso godzinę i kwadrans, aż będzie zupełnie miękkie. Wrzucamy małe cebulki i marchewkę i dusimy jeszcze 15 minut. Tuż przed podaniem dodajemy oliwki i jeszcze jeden ząbek czosnku, drobno posiekany. Doprawiamy solą i pieprzem. Jest to danie, które z powodzeniem można odgrzewać, więc nie musi być podawane natychmiast po przygotowaniu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Cielęcina duszona po prowansalsku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |