Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielece-pulpeciki-z-jablkami

Cielęce pulpeciki z jabłkami

Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 czerwone jabłka
600 g mielonej cielęciny
jajko
cytryna
3 gałązki świeżego majeranku
mąka
50 g masła
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki octu jabłkowego
cukier

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy i osuszamy. Jedno z jabłek obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajko i dodajemy utarte jabłko. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą warstwę). Majeranek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy skórkę i połowę majeranku do mięsa i mieszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Z masy toczymy 12 kulek i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy pulpeciki w mące. Na sporej patelni roztapiamy połowę masła. Wkładamy pulpety i smażymy je na rumiano z obu stron. Lekko solimy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, ewentualnie dolewając odrobinę wody, żeby mięso nie przywierało. Pozostałe jabłka kroimy horyzontalnie w plastry o grubości centymetra. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła, wkładamy plastry jabłek i smażymy z obu stron na złoty kolor. Posypujemy łyżeczką cukru i skrapiamy octem. Lekko solimy i posypujemy resztą majeranku. Smażymy jeszcze chwilę, żeby cukier zaczął się karmelizować. Podajemy pulpeciki na plastrach jabłek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024