To zdecydowanie jedno z moich najulubieńszych dań. Lubię cielęcą wątróbkę, lubię charakterystyczny smak zielonego pieprzu, lubię sos od smażenia - słodko-kwaśno-pikantny... Taka wątróbka najlepsza jest z kremowym piure z ziemniaków.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem - Opis przyrządzania:
Wątróbkę obieramy z błon, bardzo starannie płuczemy, usuwając wszelkie ślady krwi i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Szalotki obieramy z łusek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szalotki i smażymy na dość dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 5 minut. Gdy szalotki zaczną się rumienić, zmniejszamy trochę ogień. Na patelnię wsypujemy cukier demerara, dodajemy listki świeżego tymianku oskubane z jednej gałązki i starannie mieszamy. Smażymy dalsze 5 minut. Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy zielony pieprz, osączony z zalewy. Zagotowujemy i zostawiamy na maleńkim ogniu na czas, gdy będziemy smażyć wątróbkę. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy jest już dobrze gorąca, wkładamy plastry wątróbki i szybko smażymy na dużym ogniu (niestety pryska), aż mięso będzie rumiane z wierzchu, a wciąż różowe w środku, czyli po maksimum 2 minuty z każdej strony. Wątróbkę lekko solimy z obu stron. Przekładamy plastry wątróbki na - koniecznie - ogrzane talerze i polewamy sosem z zielonego pieprzu. Podajemy natychmiast, z dodatkiem kremowego piure ziemniaczanego (lub świeżej bagietki).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |