Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieleca-watrobka-z-zielonym-pieprzem

Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem

To zdecydowanie jedno z moich najulubieńszych dań. Lubię cielęcą wątróbkę, lubię charakterystyczny smak zielonego pieprzu, lubię sos od smażenia - słodko-kwaśno-pikantny... Taka wątróbka najlepsza jest z kremowym piure z ziemniaków.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
500 g (pół kilo) cielęcej wątróbki
4 spore szalotki
3 łyżki dobrego octu z sherry
2 łyżki ziarenek zielonego pieprzu w zalewie
świeży tymianek
2 łyżki jasnego brązowego cukru (demerara)

Opis przyrządzania:
Wątróbkę obieramy z błon, bardzo starannie płuczemy, usuwając wszelkie ślady krwi i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Szalotki obieramy z łusek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szalotki i smażymy na dość dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 5 minut. Gdy szalotki zaczną się rumienić, zmniejszamy trochę ogień. Na patelnię wsypujemy cukier demerara, dodajemy listki świeżego tymianku oskubane z jednej gałązki i starannie mieszamy. Smażymy dalsze 5 minut. Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy zielony pieprz, osączony z zalewy. Zagotowujemy i zostawiamy na maleńkim ogniu na czas, gdy będziemy smażyć wątróbkę. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy jest już dobrze gorąca, wkładamy plastry wątróbki i szybko smażymy na dużym ogniu (niestety pryska), aż mięso będzie rumiane z wierzchu, a wciąż różowe w środku, czyli po maksimum 2 minuty z każdej strony. Wątróbkę lekko solimy z obu stron. Przekładamy plastry wątróbki na - koniecznie - ogrzane talerze i polewamy sosem z zielonego pieprzu. Podajemy natychmiast, z dodatkiem kremowego piure ziemniaczanego (lub świeżej bagietki).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024