Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-ziemniaczane-na-pierozki
Ciasto ziemniaczane na pierożki
Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na duży pieróg lub 24 pierożki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g świeżo ugotowanych ziemniaków
3 jajka
450 g mąki (ewentualnie nieco więcej)
łyżka kminku
Opis przyrządzania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo (ale naprawdę bardzo) starannie rozgniatamy na idealnie gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. dodajemy do piure. Dosypujemy mąkę i łyżeczkę soli i zagniatamy na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto - jeśli lepi się do rąk, trzeba dosypać trochę mąki. Na koniec dodajemy kminek (obowiązku nie ma, jeśli ktoś naprawdę nie lubi...) i wgniatamy go w ciasto. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko i, zgodnie z odpowiednim przepisem, wykrawamy i nadziewamy pierożki. Z tego ciasta możemy także zrobić paluszki do zupy - rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, kroimy na paski szerokości centymetra, smarujemy żółtkiem i pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024