Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-marchewkowe-z-orzechami-laskowymi
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
Ciasto z marchewką, do którego zamiast mąki dodajemy mielone orzechy laskowe, jest typowe dla Szwajcarii (Rueblitorte). Tradycyjnie ozdabia się je malutkimi marchewkami robionymi z barwionego marcepanu...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/4 kg marchewki
125 g miękkiego masła + trochę do smarowania formy
125 g mielonych orzechów laskowych
2 jajka
100 g brązowego cukru
50 g mąki
mała (zwykła) torebka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce.
Masło topimy i odstawiamy na bok.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy połowę mielonych orzechów i lekko podpiekamy, cały czas mieszając.
Mikserem (ręcznym) ubijamy jajka, aż się spienią. Dodajemy marchewkę, mielone orzechy (zarówno te podpieczone, jak i zwykłe), cukier i masło. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy do reszty składników i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Próbujemy patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta suchy, ciasto jest upieczone Jeśli nie, pieczemy jeszcze trochę. Jeśli wierzch nazbyt się rumieni, przykrywamy ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej na kratce. Zimne ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do następnego dnia - będzie znacznie lepsze, niż tuż po upieczeniu.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy białym lukrem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024