Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-kruche-pomaranczowe
Ciasto kruche pomarańczowe
Bardzo kruche ciasto (dzięki dodatkowi smalcu) z dyskretnym aromatem pomarańczy.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 700 g
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pomarańcza
400 g mąki
200 g masła
100 g smalcu
Opis przyrządzania:
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Masło i smalec kroimy w małe kawałeczki, kładziemy na mące. Dodajemy skórkę pomarańczową i wszystko razem siekamy, aż tłuszcz zacznie się łączyć z masłem. Wlewamy sok pomarańczowy i zagniatamy na gładkie ciasto - jeśli trzeba jeszcze trochę płynu, to dolewamy ciut bardzo zimnej wody. Zagniecione ciasto toczymy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w kawałek plastikowej folii. Wsadzamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024