Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-kruche-pomaranczowe

Ciasto kruche pomarańczowe

Bardzo kruche ciasto (dzięki dodatkowi smalcu) z dyskretnym aromatem pomarańczy.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 700 g

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańcza
400 g mąki
200 g masła
100 g smalcu

Opis przyrządzania:
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Masło i smalec kroimy w małe kawałeczki, kładziemy na mące. Dodajemy skórkę pomarańczową i wszystko razem siekamy, aż tłuszcz zacznie się łączyć z masłem. Wlewamy sok pomarańczowy i zagniatamy na gładkie ciasto - jeśli trzeba jeszcze trochę płynu, to dolewamy ciut bardzo zimnej wody. Zagniecione ciasto toczymy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w kawałek plastikowej folii. Wsadzamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024