W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto jogurtowe z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto jogurtowe z cytryną

Słodkie (ale nie za słodkie) cytrynowe ciasto z doskonałą chrupiącą kruszonką. Dobrze nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek - aż się prosi, by położyć obok kilka dojrzałych truskawek lub malin.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12 kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • kruszonka:
  • 115 g granulowanego cukru
  • 25 g mąki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 40 g zimnego masła
  • ciasto:
  • 115 g masła
  • 175 g cukru
  • 225 g naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 225 g zwykłej mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g skórki cytrynowej w cukrze

Ciasto jogurtowe z cytryną - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem głęboką keksówkę (czyli podłużną formę do ciasta) o wymiarach mniej więcej 30 cm na10 cm. Wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Najpierw robimy kruszonkę: cukier, mąkę i skórkę z cytryny mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Odstawiamy na bok. Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, jogurt, jajka roztrzepane widelcem i startą skórkę. Dobrze mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodając sodę i 1/2 łyżeczki soli. Skórkę cytrynową w cukrze drobno siekamy i dodajemy do mąki. Robimy z mąki kopczyk, a w kopczyku dołek. W dołek wlewamy miksturę maślano-cukrowo-jogurtową i mieszamy wszystko razem widelcem na gładką masę. Połowę ciasta wlewamy do przygotowanej formy i posypujemy połową kruszonki. Resztę ciasta rozkładamy łyżką na kruszonce i posypujemy resztą kruszonki. Wstawiamy ciasto do piekarnika na mniej więcej godzinę - ciasto powinno ładnie wyrosnąć, przyrumienić się, a patyczek w nie wbity powinien wyjść suchy. Stawiamy formę na 30 minut na metalowej kratce, żeby przestygło. Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy zupełnie, kruszonką do góry. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, pamiętajmy tylko, żeby zawinąć je w folię aluminiową (żeby nie wyschło).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto jogurtowe z cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto jogurtowe z cytryną przepisy:

  • Mufinki z cynamonową kruszonką
    Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).
  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
  • Sernik pani Lalki (szarpany)
    Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
  • Churros Churros
    Hiszpańskie śniadanie - ciepłe ciasteczka z ptysiowego ciasta, obtoczone w cynamonowym cukrze, doskonałe do kawy lub gorącej czekolady.




Podziel się linkiem:


Komentarze: