Słodkie (ale nie za słodkie) cytrynowe ciasto z doskonałą chrupiącą kruszonką. Dobrze nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek - aż się prosi, by położyć obok kilka dojrzałych truskawek lub malin.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 10-12 kawałków
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto jogurtowe z cytrynÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem głęboką keksówkę (czyli podłużną formę do ciasta) o wymiarach mniej więcej 30 cm na10 cm. Wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Najpierw robimy kruszonkę: cukier, mąkę i skórkę z cytryny mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Odstawiamy na bok. Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, jogurt, jajka roztrzepane widelcem i startą skórkę. Dobrze mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodając sodę i 1/2 łyżeczki soli. Skórkę cytrynową w cukrze drobno siekamy i dodajemy do mąki. Robimy z mąki kopczyk, a w kopczyku dołek. W dołek wlewamy miksturę maślano-cukrowo-jogurtową i mieszamy wszystko razem widelcem na gładką masę. Połowę ciasta wlewamy do przygotowanej formy i posypujemy połową kruszonki. Resztę ciasta rozkładamy łyżką na kruszonce i posypujemy resztą kruszonki. Wstawiamy ciasto do piekarnika na mniej więcej godzinę - ciasto powinno ładnie wyrosnąć, przyrumienić się, a patyczek w nie wbity powinien wyjść suchy. Stawiamy formę na 30 minut na metalowej kratce, żeby przestygło. Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy zupełnie, kruszonką do góry. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, pamiętajmy tylko, żeby zawinąć je w folię aluminiową (żeby nie wyschło).
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto jogurtowe z cytryną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |