Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-jogurtowe-z-cytryna

Ciasto jogurtowe z cytryną

Słodkie (ale nie za słodkie) cytrynowe ciasto z doskonałą chrupiącą kruszonką. Dobrze nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek - aż się prosi, by położyć obok kilka dojrzałych truskawek lub malin.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12 kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
kruszonka:
115 g granulowanego cukru
25 g mąki
skórka starta z jednej cytryny
40 g zimnego masła
ciasto:
115 g masła
175 g cukru
225 g naturalnego jogurtu
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
225 g zwykłej mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g skórki cytrynowej w cukrze

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem głęboką keksówkę (czyli podłużną formę do ciasta) o wymiarach mniej więcej 30 cm na10 cm. Wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Najpierw robimy kruszonkę: cukier, mąkę i skórkę z cytryny mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Odstawiamy na bok. Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, jogurt, jajka roztrzepane widelcem i startą skórkę. Dobrze mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodając sodę i 1/2 łyżeczki soli. Skórkę cytrynową w cukrze drobno siekamy i dodajemy do mąki. Robimy z mąki kopczyk, a w kopczyku dołek. W dołek wlewamy miksturę maślano-cukrowo-jogurtową i mieszamy wszystko razem widelcem na gładką masę. Połowę ciasta wlewamy do przygotowanej formy i posypujemy połową kruszonki. Resztę ciasta rozkładamy łyżką na kruszonce i posypujemy resztą kruszonki. Wstawiamy ciasto do piekarnika na mniej więcej godzinę - ciasto powinno ładnie wyrosnąć, przyrumienić się, a patyczek w nie wbity powinien wyjść suchy. Stawiamy formę na 30 minut na metalowej kratce, żeby przestygło. Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy zupełnie, kruszonką do góry. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, pamiętajmy tylko, żeby zawinąć je w folię aluminiową (żeby nie wyschło).

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024