Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Yorkshire
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto imbirowe z Yorkshire - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Do dużej miski wkładamy masło, cukier, Golden Syrup, mąkę, sodę, imbir, mleko i jajko (rozkłócone widelcem). MIksujemy ręcznym mikserem, aż wszystko połączy się w jednolicie brązowe, gładkie i gęste ciasto. Kandyzowany imbir drobno siekamy i 3/4 dodajemy do ciasta. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i 10 minut. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli wbity w środek ciasta wyjdzie z niego suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy przez 5 minut w formie, a potem odwracamy na metalową kratkę. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Skrapiamy łyżką Golden Syrup i posypujemy resztą kandyzowanego imbiru. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Ciasto przechowujemy szczelnie zapakowane.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto imbirowe z Yorkshire: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |