Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-imbirowe-z-Yorkshire

Ciasto imbirowe z Yorkshire

Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Yorkshire

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania
125 g miękkiego masła
125 g ciemnego cukru (muscovado)
200 g Golden Syrup
225 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki mielonego imbiru
150 ml mleka
jajko
200 g kandyzowanego imbiru
dodatkowa łyżka Golden Syrup do polania ciasta

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Do dużej miski wkładamy masło, cukier, Golden Syrup, mąkę, sodę, imbir, mleko i jajko (rozkłócone widelcem). MIksujemy ręcznym mikserem, aż wszystko połączy się w jednolicie brązowe, gładkie i gęste ciasto. Kandyzowany imbir drobno siekamy i 3/4 dodajemy do ciasta. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i 10 minut. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli wbity w środek ciasta wyjdzie z niego suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy przez 5 minut w formie, a potem odwracamy na metalową kratkę. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Skrapiamy łyżką Golden Syrup i posypujemy resztą kandyzowanego imbiru. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Ciasto przechowujemy szczelnie zapakowane.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024