W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto francuskie z cebulkÄ… i kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Ciasto francuskie z cebulkÄ… i kozim serem

Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3-4 cebule
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • 1/2 Å‚yżeczki listków Å›wieżego tymianku
  • krążek gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g koziego zwartego twarogu

Ciasto francuskie z cebulkÄ… i kozim serem - Opis przyrzÄ…dzania:

Cebule obieramy i kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i tymianek i smażymy chwilę, mieszając, aż cebula zwiotczeje. Jeśli cebula jest wyjątkowo ostra, wsypujemy skąpą łyżeczkę cukru. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, zmniejszamy ogień na najmniejszy, a patelnię przykrywamy. Trzymamy cebulę na tym malutkim ogniu przez 10 minut.
Patelnię odkrywamy - cebula powinna pływać we własnym sosie. Ogień zwiększamy na duży i smażymy cebulę, aż płyn wyparuje i cebula zacznie się karmelizować. Mieszamy. Gotową cebulę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zaznaczamy linię w odległości centymetra od brzegu, dokoła całego krążka (nie przecinamy ciasta na wylot, raczej rysujemy nożem po powierzchni). Środek nakłuwamy widelcem, po czym wstawiamy ciasto do piekarnika na jakieś 10 minut, aż ciasto zacznie się złocić, a brzeg urośnie.
Wyjmujemy ciasto z pieca, zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Na środku ciasta rozsmarowujemy cebulę, po czym posypujemy ją pokruszonym kozim twarogiem. Wstawiamy ciasto znów do piekarnika, na 10-15 minut, aż brzegi ciasta będą ciemnozłote (bo moim zdaniem lepiej ciasto francuskie nazbyt przyrumienić, niż zostawić blade), a grudki sera zaczną się rumienić.
Ciasto najlepsze jest na ciepło (nie gorąco), można je podać w charakterze pasztecików do jakiejś czystej zupy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciasto francuskie z cebulkÄ… i kozim serem przepisy:

  • Ciasto francuskie z kozim serem Ciasto francuskie z kozim serem
    Wielokrotnie próbowany przepis - robiłam te ciastka to na przystawkę, to jako pogryzkę do wina. Dodatek jagód na pewno nie jest typowy, ale miło czasem zabłysnąć, choćby w Walentynki. Bardziej tradycyjnym dodatkiem - i równie pysznym - będą świeże żurawiny.
  • Tarta z cebulÄ…, ziemniakami i kozim serem
    Sympatyczna i solidna tarta z zimowymi warzywami. Podajemy na ciepło, z sałatką z cykorii.
  • Brik z pigwÄ… i kozim serem
    Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
  • Kruche ciasteczka z kozim serkiem (sÅ‚one)
    Przyjemne ciasteczka do pogryzania przy drinkach (niezłe są też jako dodatek do czystej zupy). Jak każde ciasto z twarogiem, najlepsze zaraz po upieczeniu, a w każdym razie - tego samego dnia.
  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: