Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-francuskie-z-cebulka-i-kozim-serem

Ciasto francuskie z cebulką i kozim serem

Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3-4 cebule
łyżka masła
1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku
krążek gotowego ciasta francuskiego
200 g koziego zwartego twarogu

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i tymianek i smażymy chwilę, mieszając, aż cebula zwiotczeje. Jeśli cebula jest wyjątkowo ostra, wsypujemy skąpą łyżeczkę cukru. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, zmniejszamy ogień na najmniejszy, a patelnię przykrywamy. Trzymamy cebulę na tym malutkim ogniu przez 10 minut.
Patelnię odkrywamy - cebula powinna pływać we własnym sosie. Ogień zwiększamy na duży i smażymy cebulę, aż płyn wyparuje i cebula zacznie się karmelizować. Mieszamy. Gotową cebulę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zaznaczamy linię w odległości centymetra od brzegu, dokoła całego krążka (nie przecinamy ciasta na wylot, raczej rysujemy nożem po powierzchni). Środek nakłuwamy widelcem, po czym wstawiamy ciasto do piekarnika na jakieś 10 minut, aż ciasto zacznie się złocić, a brzeg urośnie.
Wyjmujemy ciasto z pieca, zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Na środku ciasta rozsmarowujemy cebulę, po czym posypujemy ją pokruszonym kozim twarogiem. Wstawiamy ciasto znów do piekarnika, na 10-15 minut, aż brzegi ciasta będą ciemnozłote (bo moim zdaniem lepiej ciasto francuskie nazbyt przyrumienić, niż zostawić blade), a grudki sera zaczną się rumienić.
Ciasto najlepsze jest na ciepło (nie gorąco), można je podać w charakterze pasztecików do jakiejś czystej zupy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024