W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka z masłem orzechowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka z masłem orzechowym

Jeden z najbardziej popularnych przepisów w Stanach Zjednoczonych. I słusznie.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 14

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 85 g brÄ…zowego cukru
  • 85 g zwykÅ‚ego cukru
  • 100 g masÅ‚a orzechowego z kawaÅ‚kami orzechów
  • 50 g obranych
  • niesolonych orzeszków ziemnych (plus trochÄ™ do posypania)
  • 1 i 3/4 szklanki mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • pół Å‚yżeczki esencji waniliowej

Ciasteczka z masłem orzechowym - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. W misce ubijamy mikserem masło, brązowy cukier, zwykły cukier i masło orzechowe. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, dodajemy jedno ubite jajko i pół łyżeczki esencji waniliowej. Wsypujemy mąkę, przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia. Dobrze mieszamy. Dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy. Ciasto dzielimy na 14 kulek i kładziemy je w sporych odstępach na przygotowanych blaszkach. Widelcem spłaszczamy każdą kulkę na placuszek. Posypujemy każdy placuszek kilkoma orzeszkami ziemnymi. Wkładamy blaszki do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka z masłem orzechowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasteczka z masłem orzechowym przepisy:

  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Ciasto karmelowe
    Przyznaję szczerze i bez bicia, że nie robiłam tego ciasta, a w dodatku mam tylko szczątkowy wycinek, chyba z czasopisma Elle... Ale uwielbiam wszystko, co z karmelem, mam więc nadzieję, że nie tylko uda MI się je wkrótce zrobić, ale że i ONO się uda!
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Domowy kisiel pomaraÅ„czowy (na bogato)
    Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: