Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-z-maslem-orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym
Jeden z najbardziej popularnych przepisów w Stanach Zjednoczonych. I słusznie.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g miękkiego masła
85 g brązowego cukru
85 g zwykłego cukru
100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
50 g obranych
niesolonych orzeszków ziemnych (plus trochę do posypania)
1 i 3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
pół łyżeczki esencji waniliowej
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. W misce ubijamy mikserem masło, brązowy cukier, zwykły cukier i masło orzechowe. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, dodajemy jedno ubite jajko i pół łyżeczki esencji waniliowej. Wsypujemy mąkę, przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia. Dobrze mieszamy. Dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy. Ciasto dzielimy na 14 kulek i kładziemy je w sporych odstępach na przygotowanych blaszkach. Widelcem spłaszczamy każdą kulkę na placuszek. Posypujemy każdy placuszek kilkoma orzeszkami ziemnymi. Wkładamy blaszki do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024