Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-z-kardamonem
Ciasteczka z kardamonem
Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g mąki
200 g jasnego brązowego cukru
100 g masła
łyżeczka sproszkowanych nasionek kardamonu
żółtko z jajka
skórka starta z 1 limetki
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy cukier i masło w kawałkach. Siekamy chwilę nożem, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy surowe żółtko, kardamon i skórkę z limetki. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę i spłaszczamy ją ręką, po czym zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Płaską blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm (5 mm) i wycinamy, co nam dusza podpowiada (np. serduszka...). Ciastka układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciastka studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024