W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)

Deser

Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)

Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 24 ciasteczka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 150 ml syropu klonowego
  • 75 g brązowego cukru
  • 75 ml kremowej śmietanki
  • 250 g wyłuskanych orzechów pekanowych

Ciasteczka pekanowe (lub mazurek) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem do miski. dodajemy 175 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć, po czym zagniatamy ręką na gładkie ciasto (malakser oczywiście załatwi to w minutę). Palcami ugniatamy ciasto w przygotowanej formie, starając się, by miało równą grubość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wkładamy resztę masła (75 g) do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, cukier i śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje, po czym gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze minutę-dwie, cały czas mieszając. Wyjmujemy spód z piekarnika i na wierzch wykładamy masę orzechową. Wkładamy z powrotem do pieca na mniej więcej 20 minut - masa powinna się ściąć. Ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na kwadraty lub trójkąty. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku ciasteczkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka pekanowe (lub mazurek): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: