Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 24 ciasteczka
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka pekanowe (lub mazurek) - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem do miski. dodajemy 175 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć, po czym zagniatamy ręką na gładkie ciasto (malakser oczywiście załatwi to w minutę). Palcami ugniatamy ciasto w przygotowanej formie, starając się, by miało równą grubość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wkładamy resztę masła (75 g) do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, cukier i śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje, po czym gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze minutę-dwie, cały czas mieszając. Wyjmujemy spód z piekarnika i na wierzch wykładamy masę orzechową. Wkładamy z powrotem do pieca na mniej więcej 20 minut - masa powinna się ściąć. Ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na kwadraty lub trójkąty. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku ciasteczkowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka pekanowe (lub mazurek): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |