Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-pekanowe-lub-mazurek

Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)

Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 24 ciasteczka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g mąki
100 g cukru pudru
250 g masła
150 ml syropu klonowego
75 g brązowego cukru
75 ml kremowej śmietanki
250 g wyłuskanych orzechów pekanowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem do miski. dodajemy 175 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć, po czym zagniatamy ręką na gładkie ciasto (malakser oczywiście załatwi to w minutę). Palcami ugniatamy ciasto w przygotowanej formie, starając się, by miało równą grubość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wkładamy resztę masła (75 g) do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, cukier i śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż się zagotuje, po czym gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze minutę-dwie, cały czas mieszając. Wyjmujemy spód z piekarnika i na wierzch wykładamy masę orzechową. Wkładamy z powrotem do pieca na mniej więcej 20 minut - masa powinna się ściąć. Ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na kwadraty lub trójkąty. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku ciasteczkowym.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024