W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka imbirowe nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasteczka imbirowe nr 2

Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: około 30 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g brązowego miałkiego cukru
  • łyżka melasy
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 240 g mąki (plus trochę do rozwałkowania)
  • cukier puder do posypania

Ciasteczka imbirowe nr 2 - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masło wkładamy do miski i dodajemy pół łyżeczki soli. Drewnianą łyżką (lub mikserem) ucieramy masło na gładki krem, dodając cukier, melasę i syrop klonowy. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy przesiane przyprawy (imbir i cynamon) i mąkę. Ręcznie zagniatamy na gładkie ciasto - jeśli będzie się zbyt kruszyć, dodajemy troszkę topionego masła. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm mniej więcej (czyli dość cienko). Wycinamy ciasteczka I ostrożnie przekładamy je na przygotowaną blachę. Wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy i czekamy, aż wystygną. Oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka imbirowe nr 2: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasteczka imbirowe nr 2 przepisy:

  • Ciasteczka imbirowe
    Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.
  • Ciasto imbirowe z Yorkshire
    Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.
  • Masło imbirowe
    Rzecz bardzo prosta i błyskawiczna w wykonaniu - a taka dobra. Imbirowym masłem smarujemy kawałki piernika, grzanki, bułeczki... lub też kładziemy na gorących placuszkach (patrz przepis na amerykańskie placuszki).
  • Lody imbirowe
    Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
  • Marcepanowe rogaliki
    Śliczne i pyszne - małe rogaliki z masą marcepanową, z końcami zanurzonymi w polewie z czarnej czekolady. Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczne ciasteczka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: