Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-imbirowe-nr-2

Ciasteczka imbirowe nr 2

Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: około 30 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g miękkiego masła
120 g brązowego miałkiego cukru
łyżka melasy
łyżka syropu klonowego
2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
240 g mąki (plus trochę do rozwałkowania)
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masło wkładamy do miski i dodajemy pół łyżeczki soli. Drewnianą łyżką (lub mikserem) ucieramy masło na gładki krem, dodając cukier, melasę i syrop klonowy. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy przesiane przyprawy (imbir i cynamon) i mąkę. Ręcznie zagniatamy na gładkie ciasto - jeśli będzie się zbyt kruszyć, dodajemy troszkę topionego masła. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm mniej więcej (czyli dość cienko). Wycinamy ciasteczka I ostrożnie przekładamy je na przygotowaną blachę. Wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy i czekamy, aż wystygną. Oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024