W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka imbirowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka imbirowe

Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: około 20 ciastek, może więcej

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka mielonego imbiru
  • Å‚yżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • Å‚yżka pÅ‚ynnego miodu
  • surowe żółtko
  • mÄ…ka do podsypania
  • imbir z syropu do dekoracji

Ciasteczka imbirowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę, imbir, cynamon i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i placami rozcieramy z mąką. Dodajemy miód i żółtko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Imbir odcedzamy z syropu i kroimy w paski. Na każdym pierniczku kładziemy pasek imbiru. Wstawiamy ciastka do piekarnika na mniej więcej 10 minut - nie powinny się zbyt przyrumienić. Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce i przechowujemy w szczelnym pudełku ciasteczkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka imbirowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: