Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: około 20 ciastek, może więcej

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g mąki
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka mielonego cynamonu
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
łyżka płynnego miodu
surowe żółtko
mąka do podsypania
imbir z syropu do dekoracji

Opis przyrządzania:
Mąkę, imbir, cynamon i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i placami rozcieramy z mąką. Dodajemy miód i żółtko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Imbir odcedzamy z syropu i kroimy w paski. Na każdym pierniczku kładziemy pasek imbiru. Wstawiamy ciastka do piekarnika na mniej więcej 10 minut - nie powinny się zbyt przyrumienić. Upieczone ciasteczka studzimy na metalowej kratce i przechowujemy w szczelnym pudełku ciasteczkowym.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024