Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 20 sztuk (mniej więcej)
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka czekoladowo-laskowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Czekoladę siekamy dużym nożem na drobne kawałki. Mąkę i cukier mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i palcami wcieramy je w mąkę, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę. Zagniatamy jednolite ciasto, dodając w trakcie zagniatania mleko (może nie trzeba będzie 2 łyżek, tylko mniej - ciasto ma być zwarte i nie lepić się do rąk). Rozwałkowujemy ciasto, leciutko podsypując mąką, na grubość 3 mm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty - ładnie wyglądają wąskie prostokąty - i przekładamy je na przygotowaną blachę. Resztę ciasta znów szybko zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy resztę ciastek. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 minut - ciasteczka nie powinny się bardzo przyrumienić. Wyjmujemy ciastka z pieca i posypujemy niedużą ilością cukru, po czym przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanej puszce (lub pudełku). Świetne do kawy!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka czekoladowo-laskowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |