W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka czekoladowo-laskowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka czekoladowo-laskowe

Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 20 sztuk (mniej więcej)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 170 g mÄ…ki tortowej (plus ciut wiÄ™cej do waÅ‚kowania)
  • 50 g jasnobrÄ…zowego cukru (plus trochÄ™ wiÄ™cej do posypania)
  • 100 g zimnego masÅ‚a
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 Å‚yżki mleka

Ciasteczka czekoladowo-laskowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Czekoladę siekamy dużym nożem na drobne kawałki. Mąkę i cukier mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i palcami wcieramy je w mąkę, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę. Zagniatamy jednolite ciasto, dodając w trakcie zagniatania mleko (może nie trzeba będzie 2 łyżek, tylko mniej - ciasto ma być zwarte i nie lepić się do rąk). Rozwałkowujemy ciasto, leciutko podsypując mąką, na grubość 3 mm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty - ładnie wyglądają wąskie prostokąty - i przekładamy je na przygotowaną blachę. Resztę ciasta znów szybko zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy resztę ciastek. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 minut - ciasteczka nie powinny się bardzo przyrumienić. Wyjmujemy ciastka z pieca i posypujemy niedużą ilością cukru, po czym przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanej puszce (lub pudełku). Świetne do kawy!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka czekoladowo-laskowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: