Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-czekoladowo-laskowe

Ciasteczka czekoladowo-laskowe

Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 20 sztuk (mniej więcej)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g mlecznej czekolady
170 g mąki tortowej (plus ciut więcej do wałkowania)
50 g jasnobrązowego cukru (plus trochę więcej do posypania)
100 g zimnego masła
50 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mleka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Czekoladę siekamy dużym nożem na drobne kawałki. Mąkę i cukier mieszamy w misce. Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i palcami wcieramy je w mąkę, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę. Zagniatamy jednolite ciasto, dodając w trakcie zagniatania mleko (może nie trzeba będzie 2 łyżek, tylko mniej - ciasto ma być zwarte i nie lepić się do rąk). Rozwałkowujemy ciasto, leciutko podsypując mąką, na grubość 3 mm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty - ładnie wyglądają wąskie prostokąty - i przekładamy je na przygotowaną blachę. Resztę ciasta znów szybko zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy resztę ciastek. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 minut - ciasteczka nie powinny się bardzo przyrumienić. Wyjmujemy ciastka z pieca i posypujemy niedużą ilością cukru, po czym przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanej puszce (lub pudełku). Świetne do kawy!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024