Najładniej wyglądają te ciasteczka z dżemem truskawkowym lub malinowym, ale może też być morelowy lub galaretka porzeczkowa. Ciasteczka z konfiturą cytrynową będą już bardzo wyrafinowane.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 36
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka cytrynowe z dżemem - Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy mikserem masło i cukier. Dodajemy po jednym 2 żółtka oraz 3 łyżki startej skórki cytrynowej (mniej więcej z 2 cytryn) i łyżkę soku cytrynowego. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli, zagniatamy ręką na miękkie ciasto. Z ciasta kręcimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blaszkach. W każdej kulce robimy palcem dziurkę, po czym pieczemy ciasteczka na kolor złoty. Natychmiast po wyjęciu wkładamy w każde zagłębienie pół łyżeczki dżemu lub galaretki. Zostawiamy do wystygnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka cytrynowe z dżemem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |