Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-cytrynowe-z-dzemem

Ciasteczka cytrynowe z dżemem

Najładniej wyglądają te ciasteczka z dżemem truskawkowym lub malinowym, ale może też być morelowy lub galaretka porzeczkowa. Ciasteczka z konfiturą cytrynową będą już bardzo wyrafinowane.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 36

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g miękkiego masła
pół szklanki cukru
2 jajka
2 cytryny
2 i 1/2 szklanki mąki
dżem

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy mikserem masło i cukier. Dodajemy po jednym 2 żółtka oraz 3 łyżki startej skórki cytrynowej (mniej więcej z 2 cytryn) i łyżkę soku cytrynowego. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli, zagniatamy ręką na miękkie ciasto. Z ciasta kręcimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blaszkach. W każdej kulce robimy palcem dziurkę, po czym pieczemy ciasteczka na kolor złoty. Natychmiast po wyjęciu wkładamy w każde zagłębienie pół łyżeczki dżemu lub galaretki. Zostawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024