Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-zurawin-z-pomaranczami
Chutney z żurawin z pomarańczami
Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2-3 słoiki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g świeżych żurawin
150 g (mniej więcej szklanka) suszonych żurawin
1/2 szklanki (125 ml) soku z pomarańczy
1/2 szklanki (125 ml) octu winnego (białego lub czerwonego)
2/3 szklanki (125 g) cukru
laska cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 jabłka
Opis przyrządzania:
Żurawiny wsypujemy na duże sito, przebieramy, płucząc. Otrząsamy z nadmiaru wody i wrzucamy do sporego rondla.
Dodajemy suszone żurawiny, sok z pomarańczy, ocet, cukier, cynamon, imbir, ziele angielskie i goździki. Mieszamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy chutney przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy w kostkę.
Dodajemy jabłka do żurawin i gotujemy dalej, powiedzmy kwadrans, aż jabłka się rozgotują, a chutney trochę zgęstnieje.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney otwieramy dopiero po jakimś miesiącu, kiedy smaki się już przegryzą, a smak octu złagodnieje.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024