Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-jablek-i-papryki

Chutney z jabłek i papryki

Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 czerwone papryki
200 g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
400 g jabłek
2 łyżki grubej soli
200 g cukru
200 ml białego octu winnego
200 ml octu z cydru
łyżka gruboziarnistej musztardy
łyżeczka proszku curry
ostra papryka

Opis przyrządzania:
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w regularne kawałki. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Mieszamy w misce paprykę, pomidory, cebulę, czosnek i jabłka. Posypujemy solą, starannie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie płuczemy warzywa na dużym sicie i starannie osączamy. Do sporego garnka wsypujemy cukier i wlewamy oba rodzaje octu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając. Gotujemy, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodajemy musztardę, curry, nieco ostrej papryki i pół łyżeczki soli. Mieszamy. Dodajemy warzywa, zagotowujemy . Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i smażymy chutney przez mniej więcej 3 kwadranse, aż zgęstnieje - co jakiś czas sprawdzamy, czy nie przywiera. Gotowy, wrzący chutney przelewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia. Wycieramy z lepkich nacieków, naklejamy nalepki i odstawiamy na co najmniej miesiąc.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024