W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z gruszek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z gruszek

Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg twardawych gruszek
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 2 cebule
  • 2 szklanki (1/2 litra) octu z cydru
  • 150 g cukru
  • łyżka suszonego różowego pieprzu

Chutney z gruszek - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Cebule obieramy z łusek i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy gruszki, imbir i cebulę do garnka z grubym dnem, wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Dodajemy sporą szczyptę soli i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy chutney na średnim ogniu przez mniej więcej 45 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy różowy pieprz. Słoiki myjemy starannie w gorącej wodzie i osuszamy. Sterylizujemy czystym spirytusem lub w gorącym piekarniku. Wrzący chutney wlewamy do słoików, zakręcamy i natychmiast odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wycieramy gąbką i ściereczką (żeby się nie lepiły) i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, żeby smaki się przegryzły, a smak octu złagodniał.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z gruszek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chutney z gruszek przepisy:

  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
  • Chutney z dyni
    Łagodny chutney o pięknej barwie.
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.




Podziel się linkiem:


Komentarze: