Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-dyni

Chutney z dyni

Łagodny chutney o pięknej barwie.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8 słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg dyni
2 jabłka
3 strąki czerwonej papryki
2 cebule
200 g rodzynek
200 g brązowego cukru
3 i 1/2 szklanki octu z cydru (lub jabłkowego)
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
korzeń imbiru o długości 5 cm

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o boku 1 cm (oczywiście mniej więcej). Wrzucamy kostki do durszlaka, porządnie solimy (najlepiej grubą solą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia starannie płuczemy dynię w zimnej wodzie i wysypujemy na czystą ściereczkę (świetnie sprawdzają się tetrowe pieluchy), żeby obciekła. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany, starannie myjemy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i grubo siekamy. Do dużego garnka wkładamy dynię, jabłka, paprykę, cebulę i rodzynki. Dodajemy cukier, ocet i pieprz. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do garnka. Stawiamy garnek na średnim ogniu i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez 30-40 minut, aż chutney będzie miał konsystencję dżemu. Co jakiś czas sprawdzamy, czy chutney nie przywiera do dna garnka. Wrzący chutney przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wysterylizowanymi nakrętkami i słoiki odwracamy. Kiedy wystygną, myjemy z lepkich zacieków, wycieramy i naklejamy ładne nalepki. Odstawiamy na miesiąc, żeby chutney dojrzał.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024