Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-ananasa-nr-2

Chutney z ananasa nr 2

Nieskomplikowany chutney z kawałkami owoców, słodki i świeży w smaku.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały ananas średniej wielkości
2 pomarańcze
duża cebula
czerwona papryczka chilli
120 g cukru
łyżeczka ziaren pieprzu
100 ml octu z cydru

Opis przyrządzania:
Ananasowi odcinamy pióropusz liści oraz podstawę. Stawiamy pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę (tnąc z góry na dół - tak jest najłatwiej). Obrany owoc kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do garnka.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Z jednej ścinamy cienko skórkę (tylko pomarańczową warstwę), po czym kroimy ją w cienkie paseczki i dokładamy do ananasa. Z obu pomarańczy wyciskamy sok i też dodajemy do ananasa w garnku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobne "piórka" - dokładamy do garnka.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż, pozbawiamy ogonka i nasionek, kroimy w paski i dodajemy do ananasa.
Dosypujemy cukier i pieprz, dolewamy ocet, wsypujemy skromne 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy i stawiamy na średnim ogniu.
Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zmniejszamy nieco ogień i gotujemy chutney przez jakieś 1/2 godziny, aż będzie miał konsystencję dżemu.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i od razu odwracamy do góry nogami. Kiedy wystygną, odwracamy, wycieramy z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie przed napoczęciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024