W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chowder z wędzonym dorszem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chowder z wędzonym dorszem

Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kilo wędzonego dorsza
  • średniej wielkości ziemniak
  • łodyżka selera naciowego
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 płaskie łyżki zwykłej mąki
  • mielona gorczyca
  • sos Worcestershire
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • natka pietruszki
  • śmietanka kremówka

Chowder z wędzonym dorszem - Opis przyrządzania:

Dorsza wkładamy do dużego rondla. Wlewamy 5 szklanek wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy rybę przez 10 minut, aż mięso naciśnięte widelcem będzie się dzieliło na płatki. Odcedzamy dorsza, ale nie wylewamy płynu od gotowania, gdyż będzie nam jeszcze potrzebny. Z przestudzonej ryby zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy mięso na kawałki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i dolewamy 3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu dorsza. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie - jakieś 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Boczek kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu (tym, w którym gotowaliśmy rybę) roztapiamy masło. Kiedy masło jest już gorące, wrzucamy kostki wędzonego boczku i smażymy na sporym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Do boczku wsypujemy mąkę, pół łyżeczki mielonej gorczycy i pół łyżeczki sosu Worcestershire. Energicznie mieszamy i smażymy przez minutę. Zdejmujemy rondel z ognia i wlewamy po trochu, cały czas mieszając, szklankę mleka. Rondel stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez mniej więcej 2 minuty - po to, by mąka straciła smak surowizny. Dodajemy ugotowane warzywa, wraz z płynem, w którym się gotowały. Dobrze mieszamy. Dodajemy kawałki dorsza i dolewamy tyle płynu z gotowania ryby, by zupa miała zadowalającą nas konsystencję - jedni (na przykład ja) lubią zupę niezbyt gęstą, inni znów lubią mieć w czym łyżkę zanurzyć. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i zagrzewamy na średnim ogniu. Podajemy w głębokich talerzach, posypaną siekaną natką pietruszki. Z wierzchu polewamy każdą porcję łyżką kremowej śmietanki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Chowder z wędzonym dorszem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chowder z wędzonym dorszem przepisy:

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
  • Wiejska zupa jarzynowa
    Rozgrzewająca, solidna zupa zimowa z wędzonym boczkiem.
  • Angielska zupa z natki pietruszki
    Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.
  • Zupa z borowików z boczkiem
    Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.
  • Soczewica jako jarzynka do mięsa
    W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: