Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chowder-z-wedzonym-dorszem

Chowder z wędzonym dorszem

Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kilo wędzonego dorsza
średniej wielkości ziemniak
łodyżka selera naciowego
średnia cebula
2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
2 płaskie łyżki zwykłej mąki
mielona gorczyca
sos Worcestershire
250 ml (szklanka) mleka
natka pietruszki
śmietanka kremówka

Opis przyrządzania:
Dorsza wkładamy do dużego rondla. Wlewamy 5 szklanek wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy rybę przez 10 minut, aż mięso naciśnięte widelcem będzie się dzieliło na płatki. Odcedzamy dorsza, ale nie wylewamy płynu od gotowania, gdyż będzie nam jeszcze potrzebny. Z przestudzonej ryby zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy mięso na kawałki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i dolewamy 3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu dorsza. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie - jakieś 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Boczek kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu (tym, w którym gotowaliśmy rybę) roztapiamy masło. Kiedy masło jest już gorące, wrzucamy kostki wędzonego boczku i smażymy na sporym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Do boczku wsypujemy mąkę, pół łyżeczki mielonej gorczycy i pół łyżeczki sosu Worcestershire. Energicznie mieszamy i smażymy przez minutę. Zdejmujemy rondel z ognia i wlewamy po trochu, cały czas mieszając, szklankę mleka. Rondel stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez mniej więcej 2 minuty - po to, by mąka straciła smak surowizny. Dodajemy ugotowane warzywa, wraz z płynem, w którym się gotowały. Dobrze mieszamy. Dodajemy kawałki dorsza i dolewamy tyle płynu z gotowania ryby, by zupa miała zadowalającą nas konsystencję - jedni (na przykład ja) lubią zupę niezbyt gęstą, inni znów lubią mieć w czym łyżkę zanurzyć. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i zagrzewamy na średnim ogniu. Podajemy w głębokich talerzach, posypaną siekaną natką pietruszki. Z wierzchu polewamy każdą porcję łyżką kremowej śmietanki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024