Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chowder-z-kukurydza-i-krewetkami

Chowder z kukurydzą i krewetkami

Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cebulki dymki
spory ziemniak
puszka ziaren kukurydzy (w sezonie: ziarna ścięte z dwu surowych kolb kukurydzy)
łyżka masła
3 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki kremowej śmietanki
150 g małych ugotowanych krewetek (rozmrożonych)
4 łyżki siekanego szczypiorku

Opis przyrządzania:
Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy dymkę, ziemniak i kukurydzę. Smażymy przez kilka minut, po czym dolewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 10 minut, do czasu, gdy ziemniak będzie miękki. Dodajemy krewetki i śmietankę. Mieszamy. Podgrzewamy, aż krewetki będą gorące. Podajemy chowder w głębokich talerzach, posypany siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024