Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chleb-tostowy

Chleb tostowy

Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży bochenek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
torebka suszonych drożdży instant (7g)
łyżka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
niepełna szklanka ciepłego mleka (215 ml)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
masło do smarowania foremki

Opis przyrządzania:
Do dużej miski - najlepiej do miski maszyny kuchennej typu KitchenAid - wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy 1/2 szklanki ciepłej (nie chłodnej i nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier i drożdże się rozpuszczą, po czym odstawiamy na jakiś kwadrans, aż drożdże zaczną bąbelkować.
Dodajemy teraz mąkę, całą od razu, oraz 2 łyżeczki soli. Wlewamy mleko i zaczynamy ubijać mieszadłem do ciasta (jeśli nie posiadamy niczego podobnego do KitchenAida, musimy użyć drewnianej łyżki i siły własnych ramion). Ubijamy jakieś 5 minut - ciasto powinno być niezbyt gęste, ale elastyczne, gumowate jakby.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na mniej więcej półtorej godziny, aż ciasto podwoi swą objętość.
Sodę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i wlewamy do wyrośniętego ciasta. Znów ubijamy (ważne, żeby dokładnie, żeby soda dobrze wymieszała się z ciastem), KitchenAidem przez minutę, łyżką przez 2-3 minuty.
Dużą podłużną foremkę smarujemy od serca masłem. Przelewamy do niej ciasto, pomagając sobie szpatułką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na godzinę, do godziny i kwadransa - ciasto powinno wypełnić foremkę (w piecu już raczej nie urośnie).
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy przez jakieś 40-45 minut, aż zarumieni się na wierzchu i będzie lekko odchodzić od brzegów foremki. Można sprawdzić patyczkiem.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Uwaga - chleb będzie bardzo miękki! Wystudzony chleb kroimy w kromki i tostujemy, ile dusza zapragnie! (choć wyznaję, że pierwszą kromkę zjadłam bez pomocy tostera, była świetna!)

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024