W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chiński sos cytrynowy

Sosy

Chiński sos cytrynowy

Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 300 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • szklanka (250 ml) azjatyckiego wywaru z kurczaka
  • łyżka cukru
  • łyżka mączki kukurydzianej (lub kartoflanej)

Chiński sos cytrynowy - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, by wyszła łyżeczka i wyciskamy sok - potrzeba nam łyżkę lub dwie. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, po czym dolewamy wywar (będzie syczeć i pryskać!). Dodajemy skórkę z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i mączkę rozrobioną z łyżką soku cytrynowego. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Chiński sos cytrynowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: