Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chinski-sos-cytrynowy

Chiński sos cytrynowy

Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 300 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
łyżka oleju z orzeszków ziemnych
szklanka (250 ml) azjatyckiego wywaru z kurczaka
łyżka cukru
łyżka mączki kukurydzianej (lub kartoflanej)

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, by wyszła łyżeczka i wyciskamy sok - potrzeba nam łyżkę lub dwie. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, po czym dolewamy wywar (będzie syczeć i pryskać!). Dodajemy skórkę z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i mączkę rozrobioną z łyżką soku cytrynowego. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024