Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chinski-sos-cytrynowy
Chiński sos cytrynowy
Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 300 ml
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
łyżka oleju z orzeszków ziemnych
szklanka (250 ml) azjatyckiego wywaru z kurczaka
łyżka cukru
łyżka mączki kukurydzianej (lub kartoflanej)
Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, by wyszła łyżeczka i wyciskamy sok - potrzeba nam łyżkę lub dwie. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, po czym dolewamy wywar (będzie syczeć i pryskać!). Dodajemy skórkę z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i mączkę rozrobioną z łyżką soku cytrynowego. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024