Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) piersi z kurczaka bez skóry
białko
4 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek cukru
3/4 szklanki azjatyckiego wywaru z kurczaka
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki wytrawnego sherry
Chiński kurczak cytrynowy - Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, starannie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około centymetra, odcinając przy okazji resztki tłuszczu i chrząstek. Surowe białko ubijamy widelcem, aż się spieni. Dodajemy 2 łyżeczki (czyli połowę) mączki kukurydzianej, imbir i 1/2 łyżeczki soli i mieszamy na gładkie "ciasto". Dodajemy kurczaka, starannie mieszamy i wstawiamy do lodóki na pół godzinki. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Na bardzo gorący wkładamy kawałki kurczaka, osączone z marynaty. Smażymy przez 5-6 minut, mieszając - kurczak nie powinien się zarumienić, ale ma być usmażony (trzeba przekroić jeden kawałek i sprawdzić). Kawałki kurczaka wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz, zas z woka wylewamy resztki tłuszczu. Resztę mączki kukurydzianej rozrabiamy na gładką masę z 2 łyżkami wody i sokiem cytrynowym. Dodajemy cukier, wywar, sos sojowy i sherry. Sos wlewamy do woka, zagotowujemy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, przez minutę. Do woka wrzucamy teraz kurczaka i smażymy dalej, nadal na dużym ogniu, nadal mieszając, przez 3-4 minuty, aż sos pokryje mięso i zgęstnieje. Podajemy natychmiast, z ryżem lub - jeszcze lepiej - chińskim makaronem ryżowym lub sojowym i kolorowymi smażonymi warzywami (np. brokułami z papryką).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Chiński kurczak cytrynowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
Szybki kurczak w sosie curry Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
Polędwica z orzechami Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
"Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi" Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
Kurczak z krzywymi orzeszkami Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.