Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chinski-kurczak-cytrynowy
Chiński kurczak cytrynowy
Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) piersi z kurczaka bez skóry
białko
4 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek cukru
3/4 szklanki azjatyckiego wywaru z kurczaka
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki wytrawnego sherry
Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, starannie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około centymetra, odcinając przy okazji resztki tłuszczu i chrząstek. Surowe białko ubijamy widelcem, aż się spieni. Dodajemy 2 łyżeczki (czyli połowę) mączki kukurydzianej, imbir i 1/2 łyżeczki soli i mieszamy na gładkie "ciasto". Dodajemy kurczaka, starannie mieszamy i wstawiamy do lodóki na pół godzinki. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Na bardzo gorący wkładamy kawałki kurczaka, osączone z marynaty. Smażymy przez 5-6 minut, mieszając - kurczak nie powinien się zarumienić, ale ma być usmażony (trzeba przekroić jeden kawałek i sprawdzić). Kawałki kurczaka wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz, zas z woka wylewamy resztki tłuszczu. Resztę mączki kukurydzianej rozrabiamy na gładką masę z 2 łyżkami wody i sokiem cytrynowym. Dodajemy cukier, wywar, sos sojowy i sherry. Sos wlewamy do woka, zagotowujemy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, przez minutę. Do woka wrzucamy teraz kurczaka i smażymy dalej, nadal na dużym ogniu, nadal mieszając, przez 3-4 minuty, aż sos pokryje mięso i zgęstnieje. Podajemy natychmiast, z ryżem lub - jeszcze lepiej - chińskim makaronem ryżowym lub sojowym i kolorowymi smażonymi warzywami (np. brokułami z papryką).
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024