W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ceviche w dwu kolorach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Ceviche w dwu kolorach

Elegancka, czysta w formie i treści przystawka z niemal surowej ryby.

Kraj pochodzenia: Kraje Ameryki Południowej

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g świeżych filetów z soli bez skóry
  • 250 g świeżych filetów z łososia bez skóry
  • 3 limetki
  • szalotka
  • zielona papryczka chilli
  • czerwona papryczka chilli
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Ceviche w dwu kolorach - Opis przyrządzania:

Oba gatunki ryby myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy w możliwie cienkie plasterki. Rybę układamy na szklanym lub porcelanowym półmisku - na przemian białe i różowe plasterki. Z limetek wyciskamy sok. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniusieńkie plasterki. Obie papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i pestek i kroimy wzdłuż na długie cienkie paski. Mieszamy sok z limetek, szalotkę i papryczki, po czym polewamy rybę. Przykrywamy półmisek folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem ozdabiamy ceviche listkami świeżej kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ceviche w dwu kolorach: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ceviche w dwu kolorach przepisy:

  • Ceviche na bogato
    Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.
  • Ceviche z dorady z mango
    Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
  • Ceviche z łososia z mlekiem kokosowym
    Bardzo egzotyczny łosoś na (niemal) surowo.
  • Ceviche z pomidorami
    Kolorowa wersja ceviche, z kostkami pomidorów i plasterkami limetki.
  • Jeszcze jedno ceviche, wytrawne
    Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: