Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ceviche-w-dwu-kolorach

Ceviche w dwu kolorach

Elegancka, czysta w formie i treści przystawka z niemal surowej ryby.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje Ameryki Południowej

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g świeżych filetów z soli bez skóry
250 g świeżych filetów z łososia bez skóry
3 limetki
szalotka
zielona papryczka chilli
czerwona papryczka chilli
kilka gałązek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Oba gatunki ryby myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy w możliwie cienkie plasterki. Rybę układamy na szklanym lub porcelanowym półmisku - na przemian białe i różowe plasterki. Z limetek wyciskamy sok. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniusieńkie plasterki. Obie papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i pestek i kroimy wzdłuż na długie cienkie paski. Mieszamy sok z limetek, szalotkę i papryczki, po czym polewamy rybę. Przykrywamy półmisek folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem ozdabiamy ceviche listkami świeżej kolendry.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024