W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cebulka dymka z migdałowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Cebulka dymka z migdałowym sosem

Wegetariańska przystawka z grilla - pieczone cebulki z migdałowym sosem romesco (jeśli chcecie inną wersję, szukajcie w Sosach, Sos romesco). Danie naprawdę południowe w charakterze...

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g obranych migdałów
  • dojrzały pomidor
  • strąk czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 8 ładnych cebulek dymek

Cebulka dymka z migdałowym sosem - Opis przyrządzania:

Migdały wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidor wkładamy na minutę do wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Paprykę czyścimy z nasion i membran, starannie płuczemy i kroimy w kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Migdały, pomidory, paprykę i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. W czasie misowania dolewamy tyle oliwy, by sos miał konsystencję pesto - czyli żeby był gęsty, ale spływał z łyżki. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dymkę myjemy, odcinamy korzonki i zwiędłe liście. Dymki grillujemy albo na ogrodowym grillu - często odwracając, by się nie przypalały - albo w piekarniku pod opiekaczem, lub też na grillowej patelni. Powinny być ciemnozłote i miękkie. Gotowe dymki lekko solimy i podajemy z sosem migdałowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cebulka dymka z migdałowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Cebulka dymka z migdałowym sosem przepisy:

  • Muszelki z cukinią i migdałami
    Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.
  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Ciasto Trzech Króli Ciasto Trzech Króli
    Ciasto francuskie z migdałowym nadzieniem (nazywanym w krajach frankofońskich frangipane) jest tradycyjnym deserem w święto Trzech Króli - w migdałowej masie zapiekamy maleńką zabaweczkę (dawniej była to fasolka), a kto znajdzie ją w swojej porcji, zostaje królem balu!
  • Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym
    Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!
  • Chiński sosik do dim sum Chiński sosik do dim sum
    Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...




Podziel się linkiem:


Komentarze: